Açık Tip Su Soğutma Kulesi

 Anasayfa / Blog / Açık Tip Su Soğutma Kulesi

Açık tip su soğutma kulesi en çok tercih edilen soğutma kuleleri arasındadır. Kapalı devre soğutma kulesi ve Açık devre soğutma kulesi genellikle kıyaslanır. Sizlere Açık tip su soğutma kulesi nedir, çalışma prensibi nasıldır, avantajları nelerdir, neden tercih etmeliyiz konusunda bilgilendirmeye çalışacağız.

Açık Tip Soğutma Kulesi Nedir?

Açık tip su soğutma kuleleri, su soğutmalı sistemlerden atmosfere ısı verir. Sıcak proses suyu bir paket (ısı transfer ortamı) vasıtasıyla bir fan tarafından soğutma kulesinden üflenen hava ile arayüze aktarılır. Bu soğutma sırasında suyun küçük bir kısmı buharlaşırken aynı zamanda proses suyunun geri kalanını soğutur. Islak soğutma ile soğutulacak su havaya püskürtülür. Hava ısıtılır, baca etkisi yaratır ve su enerjisini verir. Islak soğutmalı soğutma kuleleri çok yüksek güç yoğunluğuna sahiptir. Buharlaşma sırasındaki su kaybı, sis gidericiler ile en aza indirilir.
Açık devre soğutma kulesi çalışma prensibi

Açık Devre Soğutma Kulesi Çalışma Prensibi

Açık devre kulesine (ısı transfer paketi ile) sahip olmanın mümkün olduğu, ancak sistemin proses tarafı ile soğutma tarafının ayrılmasını sağlayan bir ısı eşanjörünün eklenmesiyle kapalı bir devre oluşturmanın mümkün olduğuna dikkat edilmelidir. Prensip olarak, bir buharlaşmalı soğutma kulesi, bir sıvının, genellikle bazı kimyasallar eklenmiş suyun, bir dizi parça veya bölümden hareketini içerir ve sonunda ısı içeriğinin ve sıcaklığının azalmasına neden olur. Soğutulacak sıcak su, borular vasıtasıyla açık soğutma kulesinin tepesine pompalanır. Bu su, düşük basınçlı su dağıtım nozulları ile ısı değişim yüzeyi üzerine bölünür ve dağıtılır. Fan tarafından üflenen taze hava, açık soğutma kulesi ünitesinin alt bölümüne girer ve ıslatılmış ısı değişim yüzeyinden geçerek ısıtılıp doyurulduktan sonra üst bölümden dışarı çıkar. Yüzey geriliminin bir sonucu olarak, değişim yüzeyi nedeniyle, su düzgün bir şekilde yayılır, tüm yükseklik boyunca düşer. Daha sonra değişim yüzeyi arttırılır. Cebri havalandırma sayesinde soğutulan su, kulenin altındaki eğimli havuza düşer. Daha sonra su süzgeçten emilir. Hava çıkışında bulunan sürüklenme gidericiler, sürüklenme kayıplarını azaltır.

Açık Devre Su Kulesinin Avantajları

Açık soğutma kuleleri, kapalı soğutma kulelerinden daha düşük bir ilk maliyete sahip olsa da, mühendisler gerekli olabilecek herhangi bir filtreleme ve diğer ekipmanı hesaba katmayı unutmamalıdır . Bu, bir su kaynaklı ısı pompası sistemine veya kapalı devre sistem olmasını gerektiren başka bir uygulamaya bakıyorsanız özellikle önemlidir. Soğutma kulesi ısı eşanjöründe kirlenme, performansı ve verimliliği önemli ölçüde bozabilir.
Açık devre soğutma kuleleri için bazı avantajlar:
1. Farklı su akış hızları için kullanın,
2. Korozyona dayanıklı malzemelerin (fiberglas, PVC, PP) kullanımı sayesinde ortalamanın üzerinde yaşam döngüsü,
3. Büyük yapılar sayesinde iç parçaların kolay kontrolü
4. Otomatik parametrelendirme ve/veya uzaktan izleme mümkündür

En azından başlangıçta, açık soğutma kulelerinin işletme maliyetleri daha düşük olma eğilimindedir. Bununla birlikte, ısı eşanjörleri kirlenirse, bunlar oldukça çarpıcı bir şekilde artabilir. Optimum ısı transferini sürdürmek için sıkı bir temizlik programı sürdürmek esastır. Açık soğutma kuleleri ayrıca işletme maliyetlerini artıran ek su arıtma gerektirir.


Açık Tip Soğutma kulesi satın alma ve işletme maliyetleri


Bir soğutma kulesi ne kadara mal olabilir? Bu soruya genel bir cevap vermek mümkün değildir. Çünkü enerji tasarruflu kuru soğutucuların fiyatları birçok faktöre bağlıdır. Performansa ek olarak, aynı zamanda tipe, su arıtmaya ve çok sayıda başka spesifikasyona da bağlıdır. Sistem operatörleri ancak bir üretici/sağlayıcıdan teklif alarak fiyat listesi hakkında güvenilir bilgi alabilirler. Uzmanlar ayrıca planlamada operatörleri destekler. Teknolojiyi hassas bir şekilde tasarlarlar ve ortaya çıkan işletme maliyetlerinin belirlenmesine yardımcı olurlar.


Açık Tip Soğutma Kulesi Tasarımı ve Planlama

Uygun tasarım ve planlama ile hazırlanan soğutma tesisleri, binalar ve enerji süreçleri için gerekli soğutma enerjisinin sağlanmasına ekonomik katkı sağlar. Sunulan sistemlerin çeşitliliği, her bir mülk için farklı alternatifler geliştirmeyi mümkün kılıyor ve bu alternatifler daha sonra ekonomik bir fizibilite çalışmasıyla optimize edilebiliyor.
Yaşam döngüsü maliyetlerinin ve sürdürülebilirliğin dikkate alınması, belirli bir uygulama için en uygun çözümü bulmak için ek karar kriterleri sağlar. Planlama aşamasında bulunan kavramı başarılı bir şekilde uygulayabilmek için planlayıcının disiplinler arası ve disiplinler arası bir yaklaşıma ihtiyacı vardır.