Soğutma kulesi çalışma prensibi en çok merak edilen konuların başında geliyor. Bu yazımızda su soğutma kulelerinin dolgu boyunca hava akış yönüne göre sınıflandırılmasını amaçlayacağız. Soğutma kulelerinde dolgudaki su akışı yer çekiminden dolayı devamlı olarak yukarıdan aşağıya doğru gerçekleşmektedir. Ancak bu su ile ısı transferi yapacak hava akışının su akışı ile arasındaki açı bu ayrımı oluşturmaktadır.
Çapraz akışlı kuleler karşı akışlı kulelere oranla daha büyük hacme sahip olduklarından karbon ayak izleri daha fazladır. Yine aynı büyüklükten dolayı yatırım maliyeti de istisnalar haricinden fazladır. Tasarım bakımından özellikle inşai tip büyük kulelerde yükseklik kısıtlarında çapraz akışlı kuleler avantaj sağlayabilir. Çapraz akışlı kulelerde dolgu kule dış kısmına yakın pozisyonlandığı için bazı açılarda güneş ışığına maruz kalması doğaldır, bu durum alg oluşumunu tetikleyebilir , karşı akışlı kulelerde dolgular kapalı kısımda olduğundan güneş ışığına maruz kalmazlar.
Sıfırın altındaki sıcaklıklar çapraz akışlı kuleler için avantajlı olabilir. Çünkü karşı akışlı kulelerde fana yakın su dağıtım nozulları donma riskine sahiptir ve bu durumda homojen sirkülasyon mümkün olmamaktadır. Çapraz akışlı kulelerde gürültü seviyesi dolgular havuz içine kadar devam ettiği için karşı akışlı kuleye göre çok daha azdır.
Karşı Akışlı Kulelerin Çalışma Prensibi
Karşı akışlı kulelerde su ile hava arasında yüz seksen derece bir açı olmalıdır. Bu açının oluşabilmesi için dolgu boyunca suyun yukardan aşağı hareketi sırasında dolgu seviyesinin alt kısmından emilen havanında tam zıt yönde dolguda aşağıdan yukarı doğru hareket etmesi sağlanmalıdır. Soğutulmak istenen su kuleye kulenin büyüklüğüne göre açık yada kapalı su dağıtım sistemleri ile gelir. Kapalı sistemlerde nozullarda suyun pluvarize olabilmesi için en az 0,2 bar lık bir basınç oluşması gereklidir. Dolgu seviyesinin altındaki panjurlar, havanın dolguya kademeli olarak ve homojen girmesi için önemli bir detaydır. Bu kulelerde kule çalışırken gözlem yapılabilir ancak bakım yapılamaz.
Kapalı devre soğutma kulesi çalışma prensibi
Açık devre soğutma kulesi çalışma prensibi
Çapraz Akışlı Kulelerin Çalışma Prensibi
Çapraz akışlı kulelerde dolguda su yukarıdan aşağı hareket ederken hava dolguya yan taraftan emilmektedir. Bu durumda ikisi arasında doksan derecelik bir açı oluşmaktadır. Dolgu boyunca taze havaya maruz kalan su aşağıdaki havuza inene kadar soğumalıdır. Seçilen dolgu tipi, eni ve boyu suyun giriş çıkışı arasındaki delta t sıcaklık farkına göre seçilmelidir. Bu tip kulelerde hava akışını sağlayan fan sistemleri genelde kulenin üzerinde konumlandırılır. Ancak fan motorunun bacanın içinde yada yanında olması baca büyüklüğüne ve tasarımcıya bağlıdır. Kule çalışırken gözlem ve bakım mümkün olmaktadır.
#soğutmakulesiçalışmaprensibi #soğutmakuleleriçalışmaprensibi #susoğutmakulesiçalışmaprensibi #susoğutmakuleleriçalışmaprensibi
chiller soğutma kulesi çalışma prensibi,
su soğutma kulesi çalışma prensibi,
açık tip soğutma kulesi çalışma prensibi,
kapalı tip soğutma kulesi çalışma prensibi,
soğutma kulesi çalışma prensibi pdf,
soğutma kulesi bağlantı şeması,
soğutma kulesi çeşitleri,
soğutma kulesi kullanım alanları,
soğutma kulesi nerelerde kullanılır,